Поради проявения интерес, още няколко неща по темата за Палм Пре-то.

Приложно програмно осигуряване

AppCatalog

Поради все още неуточнени причини, най-вероятно свързани с това че SIM картата ми (Mobiltel) не е от оператор, който е от страна в която официално се продава GSM Palm Pre, AppCatalog-а упорито не работи (показва 'празен списък' с приложения). В интернет могат да се намерят много дискусии по темата, включително и безумното сравнение кой в коя страна с карта на какъв оператор колко точно приложения вижда. Принципно не съм се отказал от проблема, и при успех ще споделя всякаква информация по темата.

Допълнително приложно програмно осигуряване

Липсата на работещ AppCatalog е неприятна, но за щастие има и алтернативни методи за автоматизирано инсталиране на приложения на Pre-то. В страни от hardcore-аджийското palm-install по USB кабела, Preware предлага много удобна алтернатива на официалния каталог. На самия сайт има подробни ръководства за инсталация, така че няма да дублирам информацията тук. Preware (както и самия webOS) е базиран на IPKG пакетна система, доста подобна на тази в Debian GNU/Linux. Ако някой се интересува, на този link е списъка с всички feed-ове, макар че поради недостъпността на AppCatalog-а препоръчвам да се изключат от самия апликешън palm-web, palm-beta и palm-catalog. Аз лично съм изключил и всички feed-ове за теми.

В някоя следваща тема ще споделя впечатления за някои от приложенията в preware.

Системно програмно осигуряване

Upgrade до webOS 1.3.5.2

Излезе webOS 1.3.5.2. През апликейшъна Updates се дръпнаха 12 MB (през Wi-Fi), запуснах инсталацията, палма се рестартира, инсталира, рестартира пак и за общо 30 мин беше приключил.

Интересните моменти са:
* преди инсталацията трябва да се премахнат всички third party пачове (инсталирани от preware примерно). Единия метод е с Emergency Patch Recovery (EPR), който може да инсталирате от Preware, в
Available Pacakges -> Linux Applications -> All

В webOS 1.3.5.2 промениха, най-общо казано destination-а за инсталиране на приложения от /var на /media/cryptofs mount-point-а, който съвпада със /media/internal което пък е тази памет, която виждате като USB mass-storage device. Ефекта от тази промяна е, че вече няма нужда да разширявате (с MetaDoctor) дяла /var за да имате място за инсталиране на приложения -- вече всички изисквания към място са към един и същи mount-point.

Проблеми с webOS 1.3.5.2

Естествено, новата ОС идва със нов CarrierNetworkSettings.db3 и ловко почиства всички промени които бях направил. По описания в предишния пост (link) метод коригирах новия файл с данни за Мобилтел (link) (най-вероятно в нарушение на лиценза) ако на някой не му се занимава сам да прави редакциите. В новия файл са нанесени и MMS настройките на Мобилтел (link)

mmscUrl : http://mmsc/
mmsProxy: 10.150.0.33:8080

от коментара на jiovanny, след което изпращането и получаването на MMS-и работи.

AppCatalog-а продължава да не работи и с 1.3.5.2.

House, M.D.

С няколко дни закъснение излезе и Webos Doctor версия 1.3.5.2 което прави възможно "лекуването" на телефони да става директно с новата версия, без да има нужда да се минава през 1.3.1 и от там да се ъпгрейдва до 1.3.5.2 (и да трябва два пъти да се променят настройките за оператора). MetaDoctor-а е достъпен през git, но пак за улеснение съм качил и един архив (link).

Коригирания Webos Doctor за съжаление не мога да кача, тъй като със сигурност е в нарушение на лиценза.

Всякакви коментари са добре дошли, ще пробвам и в бъдеще да пиша по темата.