Осигуряването на безпроблемна работа на Sony VAIO (Зайо) компютрите с vanilla Windows се оказа нетривиална задача, за това ще нахвърлям набързо основните стъпки в подкарването на модел PCG-242m с чист Windows 7 (32 bit).

Sony VAIO PCG-242m е медия-център all-in-one домашен компютър, който по първи впечатления се е продавал само във Великобритания. Оригинално явно се е доставял със Windows XP, така че подкарването на Vista или 7 версиите изисква малко въображение, особенно в частите с видео адаптера (NVIDIA GeForce Go 7400), сторидж чипа (TI), и някои други по специфични компоненти.

Като начало, PCG-242m не е правилния модел (въпреки надписа на задния капак), и всяко търсене на информация в гугъл по този стринг води до серия от паразитни сайтове за "драйвери", в които общо взето не се намира нищо. (В някой друг пост може да разгледам тези сами по себе си интересни сайтове, превърнали се едва ли не в бич на модерния Windows кликач).

Истинския модел на машината е Sony VAIO VGC-LA1, и информация за нея може да се намери в британския support.sony-europe.com.

От страницата с драйвери за модела (link) (таб-а Windows Vista) е необходимо да се свалят:

От практическа гледна точка, разлика между моделите VGC-LA1 и VGC-LA2 няма. Въпреки това, VGC-LA2 оригинално е предлаган с Windows Vista, което го прави много полезен за download на базови драйвери за Windows 7.

На страничката за този модел (link) могат да се свалят следните два архива:

Въоръжени с всички тези драйвери, процедурата по разпознаването на хардуера на Зайо под Windows 7 (32 зъбов) е следната:

  1. Update на BIOS-a от R0062W2, при стартиране на изпълнимия файл във Windows Vista compatibility mode.
  2. Restart
  3. Инсталация на всичко необходимо от LA2_Drivers.zip - било през инсталационна програма или през Update Driver от Device Manager-а
  4. Възможно е инсталиране на нещата от LA2_Utilities.zip -- не съм убеден че са необходими, но всеки си има предпочитания
  5. След Restart, спиране на boot menu-то (с упорито натискане на F8) и избиране на Safe Mode режим на работа, тъй като драйверите на видео картата много чаровно гасят екрана
  6. Вече в Safe Mode инсталация на update-а за видеото от NVDVID-01422002-UN.exe
  7. И разбира се, рестарт

След тази кратка процедура би трябвало да разполагате с коректо работещ Windows 7, без неразпознати устройства в Device Manager-a, и най-вече, с работеща видео карта.

Естествено, с никакви драйвери от сайта на производителя (NVIDIA) видеото няма подкарване. :)